Diana is pedagogisch medewerker en vertelt in onderstaande blog haar ervaringen met de Mediajungle.
“Hoi juf gaan we vandaag weer dat ene doen, zoals vorige week?” Met deze vraag komt één van de kinderen vanmiddag binnen. “Wat bedoel je precies?”, vraag ik terug. “Nou dat spel met de laptop en waarbij we samen praten en dingen doen”. “Mediajungle, bedoel je dat soms?”
De toon is gezet, deze vorm van spelletjes spelen spreekt de kinderen van mijn groep dus aan.
Na het eten en even rennen buiten, dat moet altijd op vrijdagmiddag ;), druppelen de kinderen binnen en schuiven ze aan bij de tafel waar mijn laptop staat. De strijd begint al bij wie welk poppetje mag zijn. Er zijn namelijk vijf verschillende soorten apen. Als alle poppetjes verdeeld zijn kunnen de kinderen om de beurt hun naam invullen. Ik zie hele originele namen voorbij komen. We kunnen beginnen, het rad bepaalt welke soort vraag de deelnemer krijgt. Er zijn denk-, doe-, praat- en kijkvragen. Het rad stopt bij een banaan, liaan, zak pinda’s of een diamant.
Soms mag alleen jouw eigen poppetje een stap vooruit, maar bij een praatvraag (waarbij de pedagogisch professional zorgt dat iedereen aan het woord komt) mogen soms alle spelers een plaats naar voren. Zelfs als je gefinisht bent gaat het spel voor jou nog door. Dan mag je jouw stap aan een andere speler 'weggeven'. Op het scherm van de laptop of tablet kun je ook precies zien wie op welke positie staat op het speelbord.
Allerlei vragen en opdrachten passeren de revue. Denk hierbij aan: wat is jouw meest gebruikte emoticon? Wat doe jij als je een online vriendschapsverzoek krijgt van iemand die je niet persoonlijk kent? Doe een Fortnite dansje. Zoek jezelf online op.
De taak van de spelleider is om na het antwoord op een vraag, door te vragen, of andere kinderen ook aan het woord te laten. Bij een aantal vragen verschijnt er ook een telefoon in beeld met extra achtergrondinformatie wat past bij de vraag of stelling. Daarnaast is er een memoryspel dat voorbij kan komen met logo’s van apps.
Wij kregen vandaag o.a. een filmpje van een jongen die fietsend zijn telefoon voelde trillen en erop ging kijken tijdens het fietsen.
“Herken je dit?”, was de vraag voor de acht jarige aan tafel. “Nou ik fiets niet met mijn telefoon in mijn zak, maar ik zag een keer iemand op tv dat doen en dat liep niet zo goed af”. Een ander kind reageert daarop met: “Wat gebeurde er dan?”
Dit werd een lang en mooi gesprek waarbij alle deelnemers aan de beurt kwamen en het een heel natuurlijk en gelijkwaardig gesprek was.
De Mediajungle is een prachtig spel met een hoge spelbetrokkenheid. Het is een hele klus dat ontdekken van die media, dus mooi om als pedagogisch professional daarin een rol te kunnen spelen.
Dé tool om laagdrempelig in gesprek te gaan over mediagebruik, een echte aanrader!!
Oh ja nog een tip; Ik heb een extra spel element toegevoegd: als het jouw beurt is moet je van plek wisselen aan tafel. Een trucje om het spel ook nog wat dynamiek te geven. Stoeltje wisselen lijkt simpel, maar dan hoeven ze niet stil te zitten.